Modern elektromos fűtés napjainkban - Infrafűtés

infrafűtés

infrafűtés

Infrapanel - egyszerű és nagyszerű Infrafűtés

2020. július 28. - tomi2020

Melyik fűtési megoldás az, amelyik a legkreatívabban, leggazdaságosabban működtethető akár fő, akár kiegészítőfűtésként? Ráadásul a legegyszerűbb utólag beszerelni? Szerintünk az infrapanel nagyon jó választás. Egyrészt, mert a panelekből kilépő hősugarak egészen hasonlóak, mint a nap sugarai, amely melengető érzéssel járják át az egész testét. Még ha kint hideg idő is van, bent a nyári nap melege járja át minden nap. Másrészt az elektromos fűtés legnagyobb előnye a többi fűtési rendszerrel szemben,, hogy kimondottan jól és könnyedén szabályozható, nagyon gyorsan reagál a megváltozott igényekre. Harmadrészt az elektromos fűtések esetében nincs rejtett hőveszteség, ráadásul az  fűtőpanelek nem igényelnek időről időre karbantartást, így ezt a költséget is megspórolhatjuk. Nagyon fontos azt is figyelembe vennünk, hogy az elektromos fűtés pontosan mérhető, tehát a villanyórán mért villamos fogyasztás általában majdnem 100%-ban, ténylegesen hőenergiában jelenik meg az otthonunkban. Amikor kiegészítő fűtésként használjuk, és valami okból nem lenne gáz, még mindig van villany, és tudunk fűteni. 

Hogyan működik?

 

Magában a panelben sugárzó hő jön létre, afelé irányítva, amerre szeretnénk a meleget, így elektroszmogban szegény, nagy hatásfokú hősugárzót kapunk, amelynek köszönhetően lakásunk érezhetően komfortosabb lesz. Az infrapanelek azért is működnek kiemelkedően jó hatásfokkal, mert a villamos energia veszteségmentesen alakul át sugárzó hővé. Nincs hőközvetítő közeg, szemben például a gázkonvektoros vagy radiátoros központi fűtéssel, ahol az égés során felszabaduló hőmennyiség kisebb-nagyobb része elvész.

infrapanel.png 

A számtalan előny egyike még, hogy az infrapanelek csomagolása tartalmaz minden a beépítéshez szükséges tartozékot, tehát nem kell utólag rohangálni alkatrészekért, nincsenek rejtett kültségek. Azonban néhány előre megrendelhető  kiegészítővel változtathatunk az eredeti funkción, vagy akár egy egészen új eszközt hozhatunk létre. Hordozhatóvá tehetjük az infrapanelt, vagy akár törölköző szárítót alakíthatunk ki egyszerűen, rövid idő alatt. Extra plusz, hogy mindig oda szerelhetjük, ahol igazán szükségünk van rá.  

 

Hordozható infrapanel


A hordozható infrapanel logikus választás komfort és kiegészítő fűtések kialakítására, nem csak az otthonunkban, de akár irodánkban, nyaralónkban, garázsunkban, műhelyünkben.

Az infrapanel tartószerkezetében gyárilag fixen elhelyezett 2db felfogató pont helyezkedik el, mely lehetőséget nyújt akár utólagos átalakításra is. Egy infrapanelre kettő darab konzol rögzíthető.

A fali és mennyezeti rögzítésre is alkalmas infrapaneleket igazán kreatívan tudjuk felhasználni. Legyen szó akár új építésről vagy felújításról, az infrapanel ideális választás mindenki számára.

Minimalista tervezése lehetővé teszi gyakorlatilag  korlátlan alkalmazását a paneleknek akár modern, akár hagyományosabb környezetben. A plafonra szerelve, - ami hőtechnikailag ajánlott is – abszolút  láthatatlan, nem befolyásolja a helyiség hangulatát.

Akinek kisgyereke van, szintén takarékosabb azt a helyiséget fűteni jobban, amelyiket igazán szükséges, mint az egész házat befűteni. Ha van téli kertünk, vagy egy műhelyünk, nem kell a egész fűtési rendszert újra gondolnunk, elég ha van egy dugaszolóaljzat, amibe bedughatjuk a panelt.fA klímával szemben ugyan nyáron nem hűt, viszont nem igényel semmilyen karbantartást, semmilyen rendszeres tisztítást. Akár az egész családi házakat is fűthetjük infra panelekkel., de ebben az esetben már a tervezésnél törekedni kell a minimális energiaigényű, akár passzív épület megvalósítására, máskülönben az összes előnye elvész az elektromos fűtésnek.

Az infrapanel fűtést használhatjuk otthonunk fő fűtési megoldásaként, vagy a jelenlegi fűtési rendszerünk kiegészítéseként is. Egy biztos, hogy talál az általunk forgalmazott infrapanelek széles választékában olyat, amely éppen az Ön számára megfelelő. Nem igazán tudnánk semmilyen helyiségben olyan helyet találni, ahol nem lehetne a legjobb megoldás az infrapanel. Véleményünk szerint tényleg bármely helyiség fűthető infrapanelekkel, de a következő három tényezőt mindenképpen figyelembe kell vennünk, hiszen ezek vannak a legnagyobb hatással az infra panel  fűtés teljesítményére.

 

A helyiség, vagy a ház hőszigetelése

Természetesen minél jobb a falak, nyílászárók hőszigetelése, illetve a ház szigetelése, klímája, annál kisebb  teljesítményre lesz szükség majd. Átlagos házak esetén 35W/ lég-m 3 a megfelelő teljesítmény, de egy jól szigetelt ház esetén 20W/lég-m 3 is elegendő lehet.

A helyiség, vagy a lakás belmagassága

 

Egészen más teljesítményű infrafűtést kell használnunk egy 2.8 és egy 3-3,2 méter belmagasságú szoba esetén. Sokkal nagyobb teljesítményre van szükségünk, ha nagy belmagasságú helyiséget kell felmelegítenünk.

Az átsugárzott távolság

A panelből áradó sugárzás hatásfoka természetesen csökken a paneltől való távolság növekedésével. Azaz minél messzebb vagyunk az infrapanelektől, annál kevésbé érezzük annak a melegét. 2,7 méteres belmagasságig bőven elég pl. a 300-350 W-os elektromos fűtőpanel, e felett azonban már 500 W-os panelekre lesz szükség. Azt, hogy hány darab panel kell majd a megfelelő meleghez, a fűtendő helyiség térfogatából számolhatjuk ki.

 

Az elektromos fűtőpanelek kültéri alkalmazása

Sokszor nagyon klassz hűvösebb nyári estéken vagy kár ősszel is egy kávéző vagy a saját teraszunkon ülve beszégteni, vagy könyvet olvasni. De sokszor azt érezzük, hogy este már igencsak hideg a levegő.

Itt a megoldás: az infrapanel fűtés ezeken a kinti helyeken is igazán hasznos lehet. Mivel az infrasugarak adta meleget nem fújja el a szél, a hűvösebb nyári estéken, vagy a napfényes tavaszi reggeleken sem kell lemondanunk arról, hogy a kedvenc helyünkön pihenjünk, vagy indítsuk a napunkat. Az előzőekből egyértelműen látható, hogy az infrapaneles fűtési rendszer egy kültérre, és beltérre egyaránt nagyon jól használható, gazdaságos, okos és rendkívül személyre szabottan használható fűtési mód.

 

Hol használható jól az infrafűtés

 

  • Otthonok bármely helyisége az előszobától a fürdőszobáig, a garázstól a nappaliig

  • Bel- és kültéri munkahelyek, de akár ipari és logisztikai csarnokok, gyártósorok szerelőcsarnokok

  • Iskolák, aulák, nagy belmagasságú épületek

  • Öltözők, sport és fitness épületek

  • Teraszok, nyitott kültéri területek

  • Télikertek, verandák, műhelyek

  • Templomokban helyi fűtés az űléseknél

  • Szállodák, éttermek, sörözők, és a hozzájuk kapcsolódó kinti éttermi részek

  • Medencék, jakuzzik mellé

  • Bemutató- kiállítótermek, butikok, boltok, piacok

  • Az infrasugaras fűtés, szinte ez az egyetlen fűtési mód, amit tényleg bárhol és bármikor telepíthetünk. Helyigénye a vékony paneleknek köszönhetően minimális, főleg, ha a mennyezetre szereljük őket. Akár most építkezőknek, akár csak felújításban gondolkodóknak jó tipp az infrafűtés. Gyorsan és alacsony költségek mellett, építési és bontási munkálatok nélkül alakítható ki a rendszerünk.
  • Egy kis beruházással napenergiával is használható, így még tovább csökkentve a költségeket
  • Ráadásul van egy igazán extra képessége ennek a rendszernek, amivel semelyik másik nem versenyezhet. Ezt az egyedi fűtési rendszert, ha költözünk, akkor is magunkkal vihetjük. Így bátran állíthatjuk, hogy az élettartama korlátlan, mert még egy költözés sem szab neki határt.

infrafutes.pngElektromos fűtés új korszaka. Fűtési rendszer ezen típusa egy jó fűtési megoldás egyedi fűtés vagy kiegészítő fűtés esetére is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://infrafutes.blog.hu/api/trackback/id/tr5116080882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása