Modern elektromos fűtés napjainkban - Infrafűtés

infrafűtés

infrafűtés

Ezek a legnépszerűbb padlófűtés megoldások 2021-ben

frissítve 2024

2021. július 19. - tomi2020
A padlófűtés napjainkban a legnépszerűbb fűtési megoldások közé tartozik, nem véletlenül: mind energiafelhasználásban, mind a biztosított hőérzet tekintetében, mind esztétikában a legjobb kivitelezési lehetőségek egyike. Padlófűtés és padlófűtés között azonban van különbség: összefoglaltuk, mit kell tudni a jelenleg legnépszerűbb változatokról, az elektromos, az infra és a vizes padlófűtésről.

Mik a padlófűtés legnagyobb előnyei?

 

Padlófűtésnek azt nevezzük, amikor az aljzatban helyezzük el a fűtésrendszert, ezáltal lentről érkezik a meleg az otthonunkba. Kialakításának köszönhetően energiatakarékos megoldás, nem véletlen tehát, hogy az egész világon népszerű. A legnagyobb előnye talán épp a kisebb energiafelhasználás, amely a költséghatékonyságra is pozitív hatást gyakorol. A padlófűtés esetében, összehasonlítva például a radiátoros kialakítással, kedvezőbb, egyenletesebb a hőmérséklet elosztása, mindez pedig azt jelenti, hogy kevesebb energia felhasználásával, azaz többnyire olcsóbban érhető el ugyanaz a komfortérzet. További haszna, hogy nem foglal sok helyet, pontosabban ezt az aljzatban teszi meg, nem a szoba hasznos területén. Mivel nem kell a helyiségekben fűtőtesteket kerülgetni, könnyebben tervezhető az enteriőr, több lehetőség között lehet válogatni, így a végeredmény is magasabb minőséget érhet el. Ha hozzátesszük, hogy a padlófűtés esetében soha nem kell a fűtőtest körül, mögött, alatt takarítani, az is látszik, hogy rengeteg időt, valamint munkaórát lehet megspórolni ezzel a megoldással. A legnépszerűbb padlófűtések között most hármat részletezünk: ezek az elektromos padlófűtés, az infra padlófűtés és a vizes padlófűtés.

 padlofutes.JPG

Elektromos padlófűtés

 

A megnevezés nem árul zsákbamacskát, ugyanis elektromos árammal működik ez a padlóban elhelyezett fűtésrendszer – ez lehet fűtőfólia, fűtőkábel, de fűtőszőnyeg is. Az allergiások imádják ezt a kialakítást, mert nem eredményez szálló port, a sugárzó hő pedig pillanatok alatt melegségérzetet biztosít. Több összehasonlítást is végeztek, amelyek bizonyítják, hogy az elektromos padlófűtéssel akár 15 százalékot is faragni lehet a fűtési költségekből, mindezt úgy, hogy egyetlen Celsius-fokot sem kell engedni a kellemes, otthonos melegből. Ami a bekerülést illeti, az is kedvezőbb, mint a radiátorok esetében, az üzemeltetési költség pedig megfelelő kialakítás és beállítás esetén semmivel sem magasabb, mint más megoldásoknál. További előnye, hogy a karbantartással szinte nem kell foglalkozni – a szakember által kiépített elektromos padlófűtés generációs megoldás.

 

Infra padlófűtés

Tulajdonképpen ez is elektromos, mégis kiemeltük, hiszen speciális megoldás, amely az egyik legnépszerűbb a piacon. Egy korszerű infra fűtőfólia gyorsan telepíthető, kedvező az ár-érték aránya, és nem emel jelentőset az aljzaton sem a kiépítés során. Nem csalás, nem ámítás, hogy megfelelő rétegrend mellett bármilyen burkolat mehet rá, azaz az infra padlófűtés kerülhet járólap, laminált, szőnyeg, de még hajópadló alá is. A felfűtési idő minimális, egy hatékony rendszer esetében mindössze öt perc, azaz érhetünk haza bármilyen hidegben, nem kell majd egy órán át kabátban ücsörögni, mire felmelegedik a ház. Mivel okosotthonba is beépíthető, a lehető legmodernebb megoldások közé tartozik – akár minden helyiség külön szabályozható, ha erre támad igény. Hogy a lehető legpontosabb legyen a fűtési hőmérséklet, külön szenzor méri a levegő, valamint a padló hőfokát, ezekből az információkból lehet kialakítani a legjobb körülményeket.

 

Vizes padlófűtés

Egy vizes padlófűtési rendszerhez kell egy vízmelegítő eszköz, például egy kazán vagy egy bojler, illetve rengeteg cső az aljzatban elhelyezve, amelyben egy szivattyú segítségével folyamatosan áramolhat a megfelelő hőmérsékletű víz. Működése egyszerű, mégis nagyszerű, hisz a gázzal való fűtés továbbra is a leginkább gazdaságos módok közé tartozik, valamint az elektromos fűtéshez hasonlóan itt is segítségül lehet hívni a környezettudatos, napenergiára épülő speciális kialakítást. Hátránya, hogy a telepítése jelentős költséggel, illetve embert próbáló munkamennyiséggel járhat, ám elég egyszer megcsinálni, hogy aztán évtizedeket át kiszolgálja a tulajdonosát. Egy jó tanács: padlófűtés esetén semmiképp sem ajánlott az aljzatba fúrni, ha szeretnénk megelőzni egy káresetet, illetve az azzal járó bontást és javítást.

Záró Megjegyzés - Padlófűtés Választása:

A padlófűtés diszkrét, egyenletes hőelosztást biztosít, és ideális lehet, ha padlóburkolatot is tervezel cserélni. A padlófűtés választásakor figyelembe kell venni a következőket:

  • Fűtés Típusa: Választhatsz elektromos vagy vízbázisú rendszerek között. Az elektromos rendszerek gyorsabbak és egyszerűbbek a telepítésük, míg a vízbázisú rendszerek nagyobb területeken lehetnek gazdaságosabbak.
  • Telepítési Költségek: A padlófűtés kezdeti beruházása magasabb lehet, de hosszú távon megtakarítást jelenthet az energiahatékonyság miatt.
  • Burkolat Kompatibilitása: Bizonyos típusú padlóburkolatok jobban vezetik a hőt, mint mások. Kerámia és kőburkolatok ideálisak, míg vastag szőnyegek kevésbé hatékonyak.
  • Szabályozás és Automatizálás: Fontold meg a modern termosztátokat és intelligens otthoni rendszerek integrációját a hatékonyabb hőszabályozás érdekében.

Végső soron a padlófűtés egy elegáns, kényelmes és hatékony megoldás lehet, különösen új építésű vagy felújítás alatt álló otthonokban. Mindig konzultálj szakemberrel, hogy megtaláld a legmegfelelőbb megoldást otthonod számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://infrafutes.blog.hu/api/trackback/id/tr4416632468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása